کشت  قارچ های خوراکی و دارویی

کشت قارچ های خوراکی و دارویی

پایگاه تخصصی آموزش کشت و نگهداری انواع قارچ
کشت  قارچ های خوراکی و دارویی

کشت قارچ های خوراکی و دارویی

پایگاه تخصصی آموزش کشت و نگهداری انواع قارچ

نحوه تهیه کمپوست قارچ دکمه ای سفید ( آکاریلوس بیسپوروس)

نحوه تهیه کمپوست قارچ دکمه ای سفید ( آکاریلوس بیسپوروس)

کمپوست: بقایای مواد آلی تحت شرایط دما ، رطوبت ، اکسیژن و غذا توسط یک سری میکروارگانیسم ها به مواد کاملا پوسیده و هوموسی بنام کمپوست تبدیل می شود.

جهت تولید بستر تولید قارچ (کمپوست) باید به نیاز های غذایی قارچ کشت شده توجه نمود.

دو عنصر غذایی اصلی در تغذیه قارچ عبارتند از :1 

) کربن C

2) نیتروژن (N)

جهت تولید موادی که حاوی عناصر نامبرده باشد باید به دو نکته توجه نمود:

1) مصرف مواد اولیه مقرون به صرفه باشد.

2) مواد مصرفی دائما در دسترس باشد.

تقسیم بندی کمپوست از نظر مواد تشکیل دهنده آن :

1) کمپوست طبیعی : مخلوطی نیمانیم از کود اسب و کلش گندم می باشد. جهت تولید آن از کود اسب های مسابقه ای (لوکس) استفاده می شود. در ایران تعداد این اسب ها بسیار کم است. در نتیجه کمپوست طبیعی تولید نمی شود.

2) کمپوست مصنوعی : پایه و اساس کمپوست سازی کلش گندم می باشد. مواد دیگر آن عبارتند از کود مرغی ، پودر سنگ گچ و آب. در ایران فقط کمپوست مصنوعی تولید می شود.

مزایای کمپوست طبیعی :

1) تهویه بهتر

2)بافت یکنواخت تر

3) رشد میسیلیوم قارچ در آن

تقسیم بندی کمپوست از نظر مدت زمان عمل آوری آن:

1) تهیه کمپوست به روش بلند مدت

2) تهیه کمپوست به روش کوتاه مدت

* بهترین ماده جهت تامین کربن ، کلش و بهترین ماده جهت تامین نیتروژن ، کود مرغی است.

خصوصیات کلش گندم مصرفی :

1) از کلش گندم آبی استفاده شود. ( به دلیل خشبی بودنش)

2) ساقه گندم (کلش) هر چقدر ضخیم تر باشد بهتر است.

3) طول کلش مصرفی 20 تا 30 سانتی متر باشد.

4) پرس های کلش آب نخورده باشد .( زیرا اولا مقداری آب توسط کلش جذب شده و قیمت آن بیشتر می شود. ثانیا احتمال بروز انواع کپک به خصوص کپک سیاه زیاد می شود.)

5) کلش مصرفی ناخالصی نداشته باشد. ( ناخالصی ها عبارتند از : خاک ، مدفوع حیوانات ، ساقه علفهای هرز چند ساله )

مشخصات کود مصرفی :

1) از کود مرغ گوشتی استفاده می کنیم زیرا اولا در جیره غذایی مرغان گوشتی پروتئین بیشتری وجود دارد. ثانیا میزان رطوبت کود مرغ گوشتی کمتر از رطوبت مرغ تخم گذار می باشد.

2) رطوبت کود مصرفی 20 الی 25 درصد باشد.

3) رنگ کود مصرفی روشن باشد . (رنگ کود تازه نوک مدادی روشن است )

4) کود مرغی نسوخته باشد ( فعالیت میکروارگانیسم ها در آن در حد کمی بوده تا مواد غذایی آن از بین نرود. به طور کلی عمر انبار داری کود مصرفی کمتر از دو ماه باشد.)

5) در داخل کود ، کودهای به هم چسبیده (توده ای) نباشد در غیر این صورت خرد شود و سرند شود .

6) کود مصرفی ناخالصی نداشته و میزان ازت آن (N) 3/5 الی 5 درصد باشد.

7) کود مصرفی حتما مخلوطی از کود مرغی و سبوس باشد.

8) چون منبع انواع میکروارگانیسم های مفید جهت کمپوست سازی کود مرغی می باشد . اگر کود از مرغداری خریداری شود که در جیره غذایی مرغان خود آنتی بیوتیک کمتری مصرف کرده باشد ، بسیار عالی است.

پودر سنگ گچ با نام های دیگری مثل : جیپسم یا ژیپسم ( سولفات کلسیم آبدار یا ئیدراته ) با فرمول شیمیایی Ca So4 2(H2O)

سنگ گچ موجود در ایران دارای اسیدیته 7/5 و پودر سنگ گچ موجود در هلند دارای اسیدیته 7/9 می باشد. مقداری اضافی مصرف نمودن پودر سنگ گچ مشکلی ایجاد نمی کند ولی کاهش مصرف آن باعث ایجاد اختلال در امر کمپوست سازی می شود.

اعمال مهم پودر سنگ گچ :

1) از چسبندگی و لزج شدن کلش کمپوست جلوگیری می کند . این عمل را با رسوب ذرات کلوئید محلول در محیط کمپوست و خنثی نمودن چربی ها انجام می دهد.

2) تنظیم اسیدیته کمپوست : پس از مایه زنی کمپوست قارچ توسط اسپان قارچ تلقیح شد. میسیلیوم قارچ در حین رشد از خود اسید اگزالیک ترشح می کند. اگر این اسید وارد محیط کمپوست شود باعث اسیدی شدن آن می شود.

در اینجا پودر سنگ گچ وارد عمل شده و با اسید اگزالیک ترکیب می شود.

اگزالات کلسیم تولید شده مانند حاله یا غلافی دور میسیلیوم ها را فرا گرفته و از وارد شدن اسید اگزالیک به محیط کمپوست و تغییرات اسیدیته آن جلوگیری می کند.

اگزالات کلسیم = پودر سنگ گچ + اسید اگزالیک

 

تهیه کمپوست مصنوعی قارچ دکمه ای به روش بلند مدت (فرمول کارخانه ملارد):

اعمال مهم کمپوست سازی به دو فاز اول و دوم تقسیم می شود. فاز یک شامل مرحله میکس مواد اولیه و مرحله تخمیر اولیه می باشد. مرحله تخمیر اولیه شامل : تخمیر بیوشیمیایی و تخمیر شیمیایی است.

فاز دوم نیز شامل پاستوریزاسیون و شیرین کردن ( آمونیاک گیری یا کاندیشنینگ )

مراحل فاز یک کمپوست سازی :

1) عمل پیش خیساندن کلش گندم:

بهترین روش جهت عمل پیش خیساندن کلش گندم غرقاب نمودن آن در داخل استخر ساخته شده به همین منظور می باشد. مدت زمان این مرحله نسبی بوده و تقریبا 10 الی 12 ساعت طول می کشد. جهت شروع کمپوست سازی کلش گندم باید حداقل 75 درصد رطوبت جذب نماید.

از ابتدای کمپوست سازی تا انتهای آن برای هر هزار کیلو گرم کلش گندم خشک 5000 لیتر آب صرف می شود. در ایران از هر یک تن کلش خشک تقربا 2/5 تن کمپوست و از میزان کمپوست 450 کیلو گرم قارچ برداشت می شود. رابطه مدت زمان عمل پیش خیساندن کلش گندم با مدت انبار داری آن رابطه ای معکوس می باشد.

در داخل بافت کلش یک سری مواد واکسی ( روغنی) وجود دارد. این مواد آب گریز بوده و سرعت جذب آب توسط کلش را کاهش می دهد. اگر کلش را در انبار نگهداری کنیم ، با گذشت زمان مواد واکسی تجزیه شده و از بین می رود. در نتیجه کلش با سرعت بیشتری آب جذب کرده و مدت زمان عمل پیش خیساندن آن کاهش می یابد.

2) میکس مواد اولیه :

مواد تشکیل دهنده کمپوست مصنوعی و درصد اختلاط آنها :

به ازای مصرف هر 1000 کیلو گرم کلش گندم خشک 60 تا 80 درصد آن (600 تا 800 کیلوگرم) کود مرغی و 10 تا 15 درصد آن ( 100 تا 150 کیلوگرم) پودر سنگ گچ مصرف می کنیم.

هر چقدر کود بیشتری مصرف کنیم ، پودر سنگ گچ بیشتری نیز مصرف می کنیم.

شرح میکس مواد:

کلش آماده شده از مرحله قبل به ارتفاع 40 تا 50 سانتی متر ( به طور تجربی تا زانوی پا ) بر روی پیست کمپوست سازی پخش می کنند. سپس کود مرغی را که قبلا میزان ازت آن مشخص شده و نسبت به کلش مصرفی توزین شده است را بر روی آن پخش می کنیم.

اضافه نمودن پودر سنگ گچ حالت سلیقه ای دارد. در برخی از کارخانه ها همه پودر سنگ گچ در روز میکس مواد و در برخی از کارخانه های دیگر 50 درصد پودر سنگ گچ را در روز میکس مواد و باقیمانده آن را در روز میک آپ و در برخی دیگر مانند کارخانه ملارد همه پودر سنگ گچ در روز میک آپ به توده کمپوست اضافه می شود. سپس کلش و کود را به خوبی به هم زده تا ذرات کود به طور یکنواخت بر روی کلش پخش می شود.

عمل میکس مواد در حالت دستی توسط کارگر و چهار شاخ و در حالت مکانیزه توسط لودر انجام می شود. توده حاصله را به شکل گنبدی دپو می کنند که برای توده شل و به روز تشکیل توده شل ، روز صفر کمپوست سازی می گویند.

پس از روز صفر کمپوست را در روزهای دوم ، چهارم ، ششم و هشتم زیر و رو می کنیم و خوب به هم می زنیم. و دوباره به شکل گنبدی دپو می کنیم . این عمل باعث هوادهی کمپوست و یکنواختی عمل تخمیر در کل توده می شود. از روز صفر کمپوست سازی تا روز میک آپ جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب کثیف استفاده می کنیم . اگر مقدار آب کثیف کفایت نکرد در این مرحله نیز می توان از آب تمیز استفاده نمود.

آب کثیف : همان هرز آب جمع آوری شده از توده کمپوست می باشد.رنگ آن تیره بوده و حاوی انواع میکروارگانسیم های مفید و مواد غذایی شسته شده از توده کمپوست می باشد.

تعریف میک آپ(Make Up) : در لغت به معنای آرایش کردن است . در روز دهم پس از روز صفر کمپوست سازی ، روز میک آپ می گویند. در این روز پودر سنگ گچ به توده کمپوست اضافه شده و توده کمپوست از شکل گنبدی به شکل مکعب مستطیل آرایش می شود. که به این عمل قالب زنی می گویند.

عمل قالب زنی در روز میک آپ در حالت مکانیزه توسط لودر و ماشین کمپوست ترنر و در حالت دستی توسط کارگر ،چهار شاخ و قالب های فلزی انجام می شود. عرض و ارتفاع قالب نسبی بوده و به فصول کار بستگی دارد. طول قالب بستگی به طول محل انجام کار دارد .

پس از روز میک آپ در روز های 12 ، 14 و 15 قالب کمپوست را مجددا قالب زنی می کنیم که به آن T1 -T2- T3 می گویند. باید توجه نمود که فاصله زمانی قالب زنی دوم (T2) و قالب زنی سوم (T3) حداقل 14 ساعت باشد. از روز میک آپ (Make Up) جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب تمیز استفاده می کنیم. در روز 16 پس از انجام آزمایشات مربوطه کمپوست را جهت طی نمودن مراحل فاز 2 کمپوست سازی به تونل پاستوریزاسیون منتقل می کنیم.

انتقال کمپوست در حالت مکانیزه توسط لودر و دستگاه بانکر فیلر و در حالت دستی توسط کارگر ، چهار شاخ و فرقون انجام

می شود.

انواع تخمیر:

1) تخمیر بیوشیمیایی : تا دمای 60 درجه سانتی گراد توسط میکروارگانیسم ها انجام می شود.

2) تخمیر شیمیایی : با افزایش دمای توده کمپوست به بیش از 65 درجه سانتی گراد کلیه تخمیر های بیوشیمیایی متوقف شده و تخمیر های شیمیایی آغاز می شود.

یکی از تخمیر های شیمیایی که باعث قهوه ای شدن رنگ کلش کمپوست می شود ، سوختن برگها یا کارامیلز شدن می گویند.

لینک شدن: اتصال ترکیبات نیتروژنی به ترکیبات لیگنین دار در توده کمپوست را لینک شدن می گویند. این واکنش در دمای بالا بدست آمده و محصول آن ، ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس می باشد.

معیار های استاندارد پایان فاز 1 کمپوست سازی :

1) معیار های فیزیکی :

رنگ: رنگ کلش کمپوست از طلایی به قهوه ای تیره تبدیل می شود.

بو: بوی شدید آمونیاک به مشام می رسد.

سختی: اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست از یکدیگر جدا کنیم مقداری مقاومت احساس می کنیم . زیرا مراحل کمپوست سازی تمام نشده و کلش کمپوست کاملا پوسیده و هوموس نشده است.

2) معیار های شیمیایی:

میزان رطوبت (72 - 75 %)

میزان ازت (1.7 - 1.9 %) به ازای وزن خشک مواد

میزان آمونیاک (0/15 %)

نسبت کربن به ازت (C/N) = (20 - 22 )

اسیدیته PH: 8.5

پدیده دود کشی :

هوای تازه حاوی اکسیژن از بقل های توده کمپوست وارد آن شده و از مرکز بالایی آن خارج می شود. این جریان هوا ، پدیده دود کشی گفته می شود. این جریان بر اثر اختلاف دمای مرکز کمپوست و محیط پیرامون آن بوجود می آید. در فصول سرد سال به علت اختلاف زیاد دمای گفته شده این جریان با شدت بیشتری انجام می شود و به این ترتیب احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود نمی آید.

ولی در فصول گرم سال به علت کاهش اختلاف دمای گفته شده شدت جریان کاهش یافته ، احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود می آید. جهت رفع این عیب در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض و ارتفاع کمتر قالب زنی می شود.

در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض کمتر و با ارتفاع بیشتر قالب زنی می شود.

مراحل فاز2 :

1) لول کردن: یعنی هم سو و یکسان نمودن دمای نقاط مختلف کمپوست در داخل تونل پاستوریزاسیون .

این مرحله در دمای 45 - 50 انجام می شود. کمترین و بیشترین زمان انجام این مرحله در کارخانه ملارد 5 - 12 ساعت

می باشد.

2) میت آپ : در این مرحله مقداری بخار آب به توده کمپوست تزریق می کنیم تا فعال شده و دمای آن افزایش یابد. افزایش دما در این مرحله تدریجی بوده و به ازای هر ساعت 1 - 1.5 درجه سانتی گراد می باشد. تا به دمای 58- 59 درجه سانتی گراد برسد.

دلیل افزایش تدریجی دما در این مرحله عبارتند از :

الف) عدم ایجاد استرس دمایی در میکروارگانیسم های مفید.

ب) کنترل راحت افزایش دما و توقف دما در 58 - 59 درجه سانتی گراد.

3) پاستوریزاسیون : در دمای 58 - 59 درجه سانتی گراد و مدت 8 الی 10 ساعت پاستوریزه می شود.

اهداف پاستوریزاسیون :

الف) هضم انواع عوامل بیماری زا (پاتوژن ها) و آفات

ب) فعال نمودن میکروارگانیسم های گرما دوست (ترموفیل)

نکته: کمپوست توسط بخار 60 درجه سانتی گراد در مدت 8 ساعت پاستوریزه می شود.

خاک پوششی توسط بخار آب 60 درجه سانتی گراد در مدت 6 ساعت پاستوریزه می شود.

4) سرد کردن اولیه : در این مرحله دمای کمپوست را به ازای هر ساعت 1- 1.5 کاهش می یابد تا به دمای 47- 48 درجه سانتی گراد برسد.

5) شیرین کردن : این مرحله در دمای 47- 48 درجه سانتی گراد و مدت تقریبا 5 روز انجام می شود.

در این مرحله میکروارگانیسم های مفید مانند قارچ های گرما دوست و اکتینومیست ها فعال شده و عمل آمونیاک گیری از توده کمپوست انجام می شود. در پایان این مرحله مقدار آمونیاک کمپوست توسط وسیله ای بنام دراگرتیوپ از هوای کانال برگشتی تونل اندازه گیری می شود.اگر میزان آمونیاک 100 ppm یا کمتر باشد. می توان مرحله بعد را انجام داد و در غیر این صورت تا کاهش میزان آمونیاک کمپوست به حداکثر 100 ppm این مرحله ادامه پیدا می کند.

6) سرد کردن جهت بذر زنی :

در این مرحله دمای کمپوست به ازای هر ساعت 3- 4 در جه سانتی گراد کاهش داده تا به دمای 25 درجه سانتی گراد برسد.

سپس کمپوست را از تونل خارج کرده و با اسپان قارچ تلقیح می کنیم و به سالن تولید منتقل می کنیم . تنها روش اضافه کردن اسپان قارچ به کمپوست در ایران روش مخلوط بوده و جهت تلقیح هر 1000 کیلوگرم کمپوست ، تقریبا 10 - 12 کیلوگرم اسپان قارچ مصرف می کنیم.

اگر مرحله آمونیاک گیری به نحوه احسن انجام نشود مشکلات زیر بوجود می آید:

الف) اسپان قارچ به مقادیر ناچیز آمونیاک (حتی 20 ppm) حساس بوده و در حضور آمونیاک از بین می رود. در نتیجه محصول تولید نمی شود.

ب) در کمپوست حاوی آمونیاک قارچ هرز یا رقیب کلاهک دارای از خانواده کاپریموس (کلاهک) یا (کلاهک جوهری) رشد می کند. این قارچ از نظر سازگاری با شرایط محیطی و جذب مواد غذایی بر قارچ خوراکی ما ، برتری داشته و سریعا در بستر مستقر می شود. به محض مشاهده آن ، آن را منحدم می کند.(کل کمپوست )

فایر فنگ (نیش آتشین ) : بقایای میکروارگانیسم های مرحله آمونیاک گیری پس از خارج نمودن کمپوست از تونل پاستوریزاسیون به شکل لکه های سفید مایل به خاکستری بر روی کلش کمپوست با چشم غیر مسلح به راحتی دیده می شود. که به آن فایرفنگ یا نیش آتشین می گویند.

 

معیارهای استاندارد پایان دوره 2(فاز دوم) کمپوست سازی:

الف) معیارهای فیزیکی :

1) رنگ : رنگ کلش کمپوست قهوه ای تیره با لکه های سفید مایل به خاکستری (قهوه ای تیره)

2) بو : از کمپوست دیگر بوی آمونیاک به مشام نمی رسد. (کمپوست بوی شیرین علف تازه می دهد)

3) سختی : اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست جدا کنیم ، مقاومتی احساس نمی کنیم زیرا با عنایت به اتمام مراحل کمپوست سازی کلش گندم کاملا پوسیده و هوموس شده است.

ب) معیار های شیمیایی:

1) میزان رطوبت : 68%

2) میزان ازت (N) : 2.2% به ازای وزن خشک مواد

3) میزان آمونیاک : حداکثر 0.01% (100 ppm)

4) نسبت کربن به ازت (C/N): 16

5) اسیدیته (PH) : 7.5

مواد غذایی زیر جهت تغذیه قارچ در کمپوست موجود می باشد:

1) ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس

2) پروتئین میکروبی (بقایای میکروارگانیسم ها)

3) قندهای باقیمانده از مراحل فاز1 و فاز2 کمپوست سازی مانند سلولز و همی سلولز

نکته های مهم :

هدف از فاز1 کمپوست سازی بدست آوردن مخلوطی یکنواخت و همگن می باشد.

کمپوست پس از آماده شدن باید بلافاصله مصرف شود. در غیر این صورت فاسد می شود.

هدف از فرمول بندی کمپوست ایجاد تعادل مناسب بین کربن و ازت (C/N) می باشد.

میزان ازت در ابتدای کمپوست سازی 1.5 % به ازای وزن خشک مواد و نسبت کربن به ازت (C/N) 25 الی 30 می باشد.

میزان ازت در انتهای کمپوست سازی 2 الی 2.3 درصد به ازای وزن خشک مواد و نسبت (C/N) 17 می باشد.

 

 

 

 

با تشکر از : مهندس حسین یوسفی


نظرات 21 + ارسال نظر
سجاد یکشنبه 23 مهر‌ماه سال 1391 ساعت 08:15 ق.ظ

من می خوام کمپوست رو از بیرون خریداری کنم .کمپوست کجا رو پیشنهاد می کنین با تلفن تماس
با سپاس از زحمات عالی

با سلام
شرکت های زیادی در این مورد فعالیت می کنند از جمله قارچ ملارد.

امیر سه‌شنبه 9 آبان‌ماه سال 1391 ساعت 10:47 ب.ظ

سلام آیا درباره علت دقیق بو و نحوه بر طرف کردن علمی و عملی بوی حاصل از پروسه کمپوست اطلاعی دارید؟ متشکرم

با سلام
علت این بو همان پروسه بی هوازی تخمیر می باشد که کاملا طبیعی بوده و راهی برای برطرف ساختن آن نمی باشد.

بهروز اکبرپور دوشنبه 20 آذر‌ماه سال 1391 ساعت 11:53 ق.ظ

با سلام
میخواستم بدونم مثلا اگر ما از چندین نوع مواد اولیه مثل کاغذ و کلش و سبوس گندم استفاده کرده باشیم درصد و روش محاسبه ی در یک تن کمپوست چطور خواهد شد؟(و یا هر بستر دیگر)

با سلام
این امر ملزم به محاسبه دقیق موارد استفاده شده و درصد سلولز آنهاست.

پاشا سه‌شنبه 5 دی‌ماه سال 1391 ساعت 02:18 ب.ظ

با سلام خدمت مهندس یوسفی. بنده میخواهم با سرمایه ای که دارم مزرعه تهیه کمپوست راه بیندازم. با توجه به توضیحات جامع و ارزشمند شما به آن علاقه مند شدم. لطفا با توجه به تورم ،هزینه حدودی راه اندازی این طرح را برایم بنویسید و اگر طرح توجیهی برای گرفتن وام از جهاد کشاورزی دارید(بنده لیسانس مهندسی کشاورزی دارم) مایل به خرید آن هستم. لطفا شماره تلفن خود را برایم بگذارید یا با من تماس بگیرید.
09380549367 پاشا

با سلام
هزینه های راه اندازی این پروژه به موارد بسیاری ارتباط دارد که نیازمند ارائه نظر کارشناسی می باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به مراکز فنی و حرفه ای و یا مراکز جهاد کشاورزی مراجعه فرمائید.

تقی حسینی چهارشنبه 20 دی‌ماه سال 1391 ساعت 02:20 ب.ظ

در بخش پاستوریزاسیون کمپوست از چه روشی بهتر است استفاده کنیم که زودتر پاستوریزه شود

امیر اکبری دوشنبه 25 دی‌ماه سال 1391 ساعت 10:25 ب.ظ

با سلام
می خاستم ببینم این کمپوست ها بصورت آماده نیز بفروش میرسد که ما بصورت آماده خریداری کنیم

با سلام
بله به صورت آماده موجود می باشد.

امین رئیسی اردلی دوشنبه 9 بهمن‌ماه سال 1391 ساعت 12:38 ب.ظ http://aminreisia.blogfa.com

سلام
باعرض خسته نباشید
من قصد داشتم داخل خونمون به خاطر اینکه بیکار بودم خودم یه جورایی اشتغال زایی کنم و پرورش قارچ بزنم ولی متاسفانه از مراحل درست کردن کمپوست چیز زیادی نمیدانم اگر میشود بی زحمت مراح ساخت کمپوست را برایم بفرستید
ممنون

با سلام
تمامی مراحل تولید کمپوست و قارچ در این تارنما آمده است.

حسین سه‌شنبه 17 اردیبهشت‌ماه سال 1392 ساعت 03:01 ب.ظ

سلام
بابت پست بسیار مفیدتون تشکر می کنم. خیلی گشتم که به این مطلب رسیدم. راستش من قصد دارم یه مجتمع تولید قارچ انبوه رو برای تولید کمپوست ساپرت کنم. حالا می خوام ببینم که چطور می تونم با حداقل هزینه، یک همچین کاری رو عملی کنم؟
ممنونم که راهنماییم کنید.

با سلام
مسلما هزینه های اولیه وجود داشته اما با مدیریت صحیح می توانید آنها را به حداقل برسانید.
بهتر است از یک کارشناس کشاورزی که در این امر تخصص داشته باشد استفاده کنید.

ممم یکشنبه 31 شهریور‌ماه سال 1392 ساعت 01:23 ب.ظ

با سلام بوی کمپوست از چیست؟ آیا ضرر دراد یا نه؟ آیا این بو از همان آمونیاک است؟ آیا در دراز مدت مضر میباشد یا نه؟

با سلام
بله بوی نا مطبوع بدلیل عمل تخمیر و همان آمونیاک است. در مراحل تخمیر بطبع گازهایی متساعد می شوند. برای احتیاط بیشتر از وسایل ایمنی مثل دستکش و ماسک های معمولی استفاده نمائید.

حلفی-اهواز پنج‌شنبه 11 مهر‌ماه سال 1392 ساعت 12:30 ب.ظ

سلام با تشکر از راهنمایی های خوبتان لطفا سوال مرا نیز جواب دهید
میزان رطوبت و میزان ازت و میزان آمونیاک و نسبت کربن به ازت (C/N) و اسیدیته را اچگونه می توان اندازه گیری کرد

با سلام
به وسیله دستگاه هایی که در بازار موجود است.

ako دوشنبه 6 آبان‌ماه سال 1392 ساعت 11:25 ب.ظ

سلام . با تشکر از راهنماییهاتون. میخاستم مراحل تهیه کمپوست رو به صورت سنتی (مثلا برای یه تازه کار که میخاهد از پرورش قارچ کوچیک شروع کنه) رو به ایمیلم بفرستید. ممنون میشم.مرسی

با سلام
مراحل تولید کمپوست به صورت کاملا علمی اما با زبان ساده در مطالب این تارنما آمده است.

نصیری چهارشنبه 22 آبان‌ماه سال 1392 ساعت 08:21 ب.ظ

با تشکر از توضیحات جامع شما ایا از ورمی کمپوست برای تهیه کمپوست قارچ استفاده میشود؟ اگر استفاده میشود لطفا یک منبع اطلاعات و یا کارشناس مربوطه برای همکاری در این مورد معرفی کنید

با سلام
تا کنون از چنین روشی برای این امر استفاده نشده اما می تونید در مقادیر کم تجربه اش کنید البته میزان اسیدیته و سایر موارد که باید در یک بستر کشت رعایت شود را رعایت کنید و حتما در نظر بگیرید.

علی شنبه 7 دی‌ماه سال 1392 ساعت 10:27 ب.ظ

سلام
آیا اگر در سرمای زمستان شهرهای کویری جهت گرم شدن بهتر کمپوست (در فضای باز) بعد از مخلوط کردن مواد و گمبدی کردن آنها روی آنها را با پلاستیک کاملا پوشاند مفید است یا مضر
ممنون

پای برجا جمعه 18 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 01:07 ب.ظ

سلام خسته نباشیدما یه گروه هستیم که قصد داریم در منطقه خوزستان یه کارخونه ساخت کمپوست راه اندازی کنیم مساحت زمینی که تهیه کردیم240هکتار است برای گرفتن اطلاعات جهت ساخت کمپوست به جهاد کشاورزی مراجعه کردیم ولی کسی که بتونه مسلط به مراحل کار باشه رو نتونستن به ما معرفی کنن آیا شما میتونید با ما همکاری کنید اگر خیر در حق ما لطف کنید و کسی که در این مورد توانایی دارند رو لطفا به ما معرفی کنید.هدف ما ایجاد اشتغال زایی برای جوانان منطقه خوزستان است.

قبلا از شما جهت همکارتون تشکر میکنم

حامد پنج‌شنبه 24 بهمن‌ماه سال 1392 ساعت 05:32 ب.ظ

من ی تون کمپوست اماده میخاستم باید کجاها سر بزنم مکانم شیرازه

یاسر سه‌شنبه 6 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 12:26 ق.ظ

با سلام خدمت پرورش دهندگان قارچ : لطفا اگر خواستید کمپوست بخرید از شرکت های بی نام نشان کمپوست نخرید , بهترین کمپوست مال( ملارد و جوانه و صدف ) هستش , درسته یه کمی گرونه ولی محصول بیشتر وکیفیت بهتر و آلودگی آن نیز خیلی کم ودر حد صفر است . من کمپوست از شمال گرفتم (شرکت دشت ناز ) . قیمتش ارزون بود و من خام شدم . کمپوست آشغالی بود واز آن بار نگرفتم . سر شما کلاه نره . بعضی ها این کمپوست رو میگیرن کلاه میره سرشون ولی به دیگران نمیگن . میگن کیفیتش خیلی خوبه . خلاصه حواستون باشه .

یاسر سه‌شنبه 6 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 12:34 ق.ظ

با سلام خدمت پرورش دهندگان قارچ : لطفا اگر خواستید کمپوست بخرید از شرکت های بی نام نشان کمپوست نخرید , بهترین کمپوست مال( ملارد و جوانه و صدف ) هستش , درسته یه کمی گرونه ولی محصول بیشتر وکیفیت بهتر و آلودگی آن نیز خیلی کم ودر حد صفر است . من کمپوست از شمال گرفتم (شرکت دشت ناز ) . قیمتش ارزون بود و من خام شدم . کمپوست آشغالی بود واز آن بار نگرفتم . سر شما کلاه نره . بعضی ها این کمپوست رو میگیرن کلاه میره سرشون ولی به دیگران نمیگن . میگن کیفیتش خیلی خوبه . خلاصه حواستون باشه .

شهرام یکشنبه 25 اسفند‌ماه سال 1392 ساعت 01:12 ق.ظ

جناب مهندس یوسفی

سپاس به خاطر اطلاعات مفید و کاملی که ارائه کردید.
چند تا سئوال عمده داشتم اگر لطف کنید پاسخ بدید.
1. ایا به جز مواد ذکر شده مواد دیگری مثل ملاس باید استفاده شود و اگر جواب مثبت است روش افزودن چیست؟
2. چه روش ساده ای برای اندازه گیری معیارهای اشاره شده در چند مرحله ی پیشنهادی سراغ دارید؟ مثلا اندازه گیری میزان انواع نیتروژن، کربن و آمونیاک؟
3. آیا نقشه های سالن های ساده برای کمپوست سازی دستی در دسترس وجود دارد؟ مثلا مرحله ای که برای من بیشتر غامض است، روش هوادهی سالن در مرحله ی دوم میباشد. آیا لازم است لوله ها را در کنار یا زیر پایل قرار دهیم. میزان هوادهی چقدر باید باشد؟ چگونه رطوبت محیط را کنتر کنیم؟ اصلا میزان رطوبت محیط چه میزان باید باشد؟ همچنین مرحله ی لول کردن کامل توضیح داده نشده است.
جهت استحضار، ما هشت سالن که مجموعا میشود یکصد تن کمپوست در هر دوره بصورت هم زمان بار گذاشت در بستان آباد تبریز داریم و در نظر داریم با کمک شما، اقدام به تولید کمپوست و اسپان در محل به روش دستی و کارگری بکنیم.

مرجان فلاح دوشنبه 18 فروردین‌ماه سال 1393 ساعت 02:45 ب.ظ

ایران از نظر تولیدی در چه جایگاه و مقامی است ؟
صادرات و واردات در حوزه ی کمپوست قارچ به چه صورت است؟
درصد کود مرغی در تولید کمپوست به چه میزان است؟

محمدرضا نامدار سه‌شنبه 2 اردیبهشت‌ماه سال 1393 ساعت 10:32 ب.ظ

سلام ضمن تشکر از مطالب نوشته شده در وب لاگ شما احترام از شما تقاضای پاسخگویی وراهنمایی را در مورد سوالات زیر را دارم.
1.ملاس به کار رونده در کمپوست توفاله چغندره،یا شیره استخراج شده از چغندر برای تهیه قند؟
2.برای گرم کرده کاه بعد از عمل پاستورازیسیون و ورود بخار 5روز بعد به وسیله چه دستگاهی میتوان گرمای آنرا تامین کرد؟آیا میتوان از بخاری گازی اسفاده نمود؟
لطاف از طریق جی میل بنده در صورت امکان راهنمایی فرمائید.
ارادتمند نامدار

سعید دوشنبه 27 مرداد‌ماه سال 1393 ساعت 11:03 ب.ظ

با سلام دوست عزیز،وبلاگ خوب و پر محتوایی داری و حیف دیدم که این ایراد توی وبلاگت باشه،این قسمت رو اگه ناراحت نمیشی اصلاح کن: جهت تولید موادی که حاوی عناصر نامبرده باشد باید به دو نکته توجه نمود:
1) مصرف مواد اولیه مرغون به صرفه باشد.
2) مواد مصرفی دائما در دسترس باشد.
در ردیف یک کلمه مرغون اشتباست و صحیح آن مقرون به صرفه می باشد

با تشکر از یادآوری شما دوست گرامی.
مورد درخواستی اصلاح گردید.

موفق باشید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد